НЕКАД АВАНГАРДА – ДАНАС МЕСТО ЗА УСПЕШНЕ

Интернет клуб из Љига обележио 25. рођендан

Када је пре четврт века у Љигу основан Интернет клуб мало ко је веравао да ће једнога дана тај догађај бити део историје овог градића. Иницијатор праве мале технолошке револуције за то време био је Мирко Марковић, син чувеног професора Слободана Ж. Марковића, књижевних, новинар, Београђанин по рођењу, Љижанин по опредељењу.
На недавно одржаној свечаности поводом 25 година од оснивања Интернет клуба из Љига, у Галерији Уметничког центра у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, Мирко је окупио скоро све оне који су са њим кренули или му се у међувремену придружили у подухвату који, за почетак, никада никоме није доносио штету. О реализованим пројектима, афирмацијама и промоцијама појединаца, организација, манифестација, мањих и већих средина, културно-образовних установа и сл. могло би да се пише и говори нашироко.
Али, можда најбољи показатељ рада Интернет клуба су људи који су дошли на његов 25. рођендан. Поред Љижана који су га заједно са Мирком основали, у Галерији уметничког центра седели су библиотекари, универзитетски професори, генерали, новинари, филолози, књижевници… Већина са импресивним биографијама, најбољи у својим еснафима и професијама. И сви до једног причали су тог 7. фебруара 2024. године о смелом подухвату групе Љижана која се пре 25 година усудила да крене у нешто што је за већину тада било непознато, за неке интригантно, за полицију крајње сумњиво.

Слике са првог скупа оснивача (лево) и отварања Телеколибе у Моравцима (у средини и десно)

„Иницијатор нашег првог окупљања је један тужан догађај за који су вероватно сви чули, а то је оно што се догађало 1999. године у једној малој просторији у Рамбујеу, подсетио је Мирко Марковић. Управо у то време, у једној малој просторији, иза рецепције љишког хотела, кришом се окупила једна група људи од којих је велика већина данас дошла на свечаност. Били су то Милинко Симић, Саша Симић, Љуба Вујић, Драган Гајић, Драган Сајић, Мирко Марковић, Зоран Танасијевић и нажалост преминули Бранко Сандић. То су људи који су желели нешто да ураде. Прошло је време, много мука, малтретирања, изјава у полицији… шта је то интернет, да ли то служи за дописивање са страним држављанима (а да се не види шта пише) и да ли може да се удари марка… То је била прекретница која је, између осталог, значила и успон наших појединачних каријера. Тада смо се договорили да нешто урадимо и данас знамо да смо урадили.“

На месту где је почео са радом Интернет клуб данас је дечија библиотека

Већина оснивача ни сама није могла да наслути шта све нуде нови видови интеракције, размена знања и информација, повезивање преко друштвених мрежа и колико је важно ићи корак испред других. Љиг је врло брзо постао интернет центар и узор другим срединама широм Србије. У простор Интернет клуба који се налазио на месту садашње дечије библиотеке стигли су рачунари на којима су обуке пролазили запослени у државним установама и предузећима, локалној самоуправи, школама… Чак су и клинци на турниру те, 1999. године, пријавили екипу „INternet klub Ljig“… И стигли до финала… И освојили турнир!!!

Победници љишког турнира, екипа “Интернет клуба”

Тако су изгледали почеци. Данас, Интернет клуб, чије је седиште формално и даље у Љигу, реализује пројекте који надалеко превазилазе оквире локалне средине. Он представља сервис великог броја кровних организација, установа и удружења у Србији, државних и невладиних организација и сектора.
У свету савремених информационих технологија, где се сваке године померају границе и постављају нови изазови, они који то не разумеју и не могу да прате нестају са сцене. Концепт Интернет клуба је да техника и технилогија представљају само средство за достизање циљева, а да су људи ти који доносе идеје, ентузијазам и креацију.
Ослањајући се великим делом на Љижане са којима је кренуо у интернет путешествије, као и оне који су се кроз разне пројекте и улоге појављивали од оснивања до данас, Мирко је на светлост дана избацио раскош талената који су исијавали из тих људи. Туризам, медији, хортикултура, дигитални библиотечки алати, само су неке од области интернета у којима Љижани имају доминантне или макар значајне улоге.
И зато је на обележавању 25. рођендана Интеренет клуба, у друштву људи који представљају истинску културно-просветну елиту српског друштва, било част и задовољство рећи да сте из Љига.


Интернет клуб је у Љиг довео самураје и Јапанце са КЕНДО шампионатом Југославије, као и тадашњим замеником министра спорта, љишким зетом, чувеним Рајком Жижићем. Кендо и Јапанци су отишли, а у Љигу је остао нов санитет, лабараторија у Дому здравља и Ултразвук кабинет у бањи Љиг.

Секретар јапанске амбасаде даје изјаву поводом донације љишком Дому здравља

Scroll to Top