РАЈАЧКИМ КРАЈОЛИЦИМА ВОДИ ВАС АНЂЕЛА

Млада Љижанка стекла звање планинског водича и покренула нове акције на љишкој планини.
На новосадском факултету за спорт и психологију Анђела Ивановић је успешно завршила Програм обуке за водиче Планинарског савеза Србије. Она је тако постала прво акредитовано лице у љишкој општини за ову спортску област, а своја знања и вештине које је стекла на обуци већ је имала прилику да пренесе групи полазника планинарског кампа.
„Крајем августа реализовали смо на Рајцу седмодневни камп за 48 деце из Београда, каже Анђела. Поред основа планинарења, малишани су научили који су најважнији делови планинарске опреме и како се користе, како се разапиње шатор, везују чворови, а један од назанимљивијих сегмената обуке била је орјентација у природи. На зиду Планинарског дома „Чика Душко Јовановић“ закачена је вештачка стена и пењање представља посебан изазов и атракцију и за децу и за одрасле.“

Планинарење је један од најзанимљивијих и најздравијих видова бављења спортом, али интруктори и водичи морају да буду „наоружани“ обимним знањем које стичу теоријском и практичном обуком.
„Стручни део одржан је у Центру за обуку водича „Сопотница“ код Пријепоља. Колико је комплексна обука за планинског водича говори и то да смо, између осталог, имали вежбе технике кретања или технике дисања, орјентацију у природи, самоспашавање на ужету, спуст низ водопад, спашавање унесрећеног на стени на водопаду, симулације комуникације водича са групом при различитим опасностима на планини, помиње Анђела само неке од вежби које је прошла у пријепољском Центру. Ипак, све ово није довољно да би неко успешно завршио обуку. Планински водич мора да има и теоријска знања не само из ове области, већ из домена општег образовања. Тако се на испиту могу добити питања везана за познавање планина, држава и континената, историје планинарења, организације и дисцилине група и појединаца, атмосфере и времских (не)прилика, орјентације која је била и на практичном делу обуке, планинарске етике…“
Иако јој звање и стечено знање и искуство омогућавају да се послом планинског водича бави на простору целе Србије, њено ангажовање усмерено је првенствено ка љишкој планини. Анђела Ивановић већ има читав распоред програма и активности које жели да реализује на Рајцу. Следећи значајнији планинарски догађај најављује за 23. и 24.септембар када ће бити одржана планинска трка за децу и пешачење у оквиру републичке акције „Дан чистих планина“.


Scroll to Top