ДОМАЋИНСКА ПРИЧА НА БРАНИ

На једном од најпопуларнијих љишких места за изласке, по први пут одржан је Фестивал домаће ракије и хране под називом „Домаћинска прича“. Укупно 35 малих произвођача кандидовало је своју ракију на такмичењу којим је руководио проф. др Нинослав Никићевић са Пољопривредног факултета у Земуну. Он је, између осталог, одржао и веома занимљиво предавање заинтересованим произвођачима који су могли да чују драгоцене савете везане за технологију производње омиљеног српског алкохолног пића.
„Идеја је да окупимо и промовишемо мале произвођаче међу којима има и оних чије су ракије врхунског квалитета, истиче Милан Радисављевић, један од домаћина Фестивала. Некад нам промакну ситнице које пресудно утичу на крајњу резултат, а често се дешава да очигледне грешке које правимо у процесу настајања ракије тврдоглаво понављамо јер су „тако радили моји прадеда, деда, отац, па ја нећу да мењам“. Ово је за мале произвођаче из нашег краја била јединствена прилика да чују живу реч врхунског стручњака за техноилогију производње ракије и да, и са њим и међусобно, размене искуства“, истиче Радисављевић.
Изузетно посећен догађај употпунило је 13 екипа које су у котлићима припремали врхунску храну за госте Фестивала и многобројне посетиоце. Гастрономске креације оцењивао је Саша Мишић, инструктор хотелијерства и угоститељства.

Scroll to Top