ПРОШЛОСТ ЉИГА И ОКОЛИНЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

Љиг је 25. априла добио једну несвакидашњу канцеларију у самом центру вароши. У питању је канцеларија за истраживање прошлости Удржења „Челник“ из Љига, чији су чланови покренули свакодневни рад у Хаџи Ђериној улици бр. 4. Овде ће радним данима у наредном периоду стално радити три члана овог удружења у времену од 8 до 15 часова. Њихов задатак биће детљно истраживање простора од Рудника преко Љига и Рибнице па до Колубаре, који представља једну специфичну културну средину која никада није обрађивана као једна целина, већ као више засебних области.

У оквиру ових истраживања, посебан нагласак биће на завичајној историји, етнолошким одликама, пореклу породица и локалног становништва и њиховим културним тековинама. Такође, у овој канцеларији прикупљају се грађа и артефакти за будући завичајни музеј Љига и околине, што је један од главних циљева Удружења Челник. Уз ову канцеларију, ускоро ће бити отворена још једна канцеларија на Руднику, где ће радити чалнови удружења са територије општине Горњи Милановац.

О својим активностима, чланови Удружења Челник редовно пишу на друштвеним мрежама, Фејсбуку, Инстаграму и Јутјуб каналу, где се могу испратити најновија дешавања из света прошлости Љига и околине.

Александар Ђукић

Scroll to Top