ЖЕЉА ЗА ЗНАЊЕМ ЈЕ УНИВЕРЗАЛНА ВРЕДНОСТ

Отворен позив за грађанске научнике у организацији Биолошког факултета

 “Процена екосистемских услуга Рибничке клисуре (Западна Србија) кроз грађанску науку” је пројекат подржан од стране Центра за промоцију науке којим руководи др Јелица Новаковић, научни сарадник Биолошког факултета Универзитета у Београду. Локалне партнерске организације које учествују у његовој релизацији су Еколошки покрет “Оквир живота” из Мионице и Удружење за неговање културног наслеђа “Челник” из Љига. 

У склопу пројекта је расписан јавни позив за пријаву људи заинтересованих да постану грађански научници, који је био отворен до 01.07., а одабрани кандидати присуствоваће обуци која ће појаснити основне принципе и методе истраживања. Након тога, током лета и јесени 2024. године биће организована теренска истраживања екосистемских услуга на територији три села – Брежђе, Паштрић и Струганик, као и истраживање литературних података. 

Сви заинтересовани се могу пријавити на позив путем линкова који су доступни на фејсбук страницама удружења Еколошки покрет “Оквир живота” и Удружења за неговање културног наслеђа “Челник”, као и на инстаграм страници Биолошког факултета. 

Шта је грађанска наука?

Грађанска наука је релативно нов концепт у Србији, који подразумева да грађани активно доприносе научним сазнањима, без обзира на узраст, степен образовања и предзнање из појединих области. Жеља за откривањем и знањем је универзална вредност коју би требало код себе да негујемо, било да смо научници, било да се бавимо потпуно другим занимањима. Увек постоји област коју можете одабрати као своје поље истраживања, томе се посветити и постати веома добар грађански научник. Можемо рећи да је грађанска наука врста хобија, са потенцијалом да умногоме прерасте хоби. Поједини грађански научници у свету су захваљујући свом ентузијазму, ангажовању и изузетном доприносу постали познати у свету науке, посебно у областима биолошких наука и астрономије. Грађански научници који се пријаве на наш позив могу бити различитих образовних профила, али се радујемо љубави према природи која нам је свима у основи заједничка. 

Scroll to Top