КУЛТУРА: ДИРЕКТОР НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ ПОСЕТИО ЉИГ И ВИДЕО ЛЕГАТ ПРОФЕСОРА МАРКОВИЋА

Писац Владимир Пиштало био је данас гост љишке библиотеке поводом обележавања десет година од оснивања Дечјег одељења „Слободан Ж. Марковић“. Добитник највиших књижевних награда и актуелни директор Народне библиотеке Србије имао је прилику да види легат од око пет хиљада књига који је Љигу даривао чувени професор, чије име носи Дечја библиотека.
Чланови колектива љишке културне установе упознали су Пиштала са бројним активностима које се спроводе у циљу промоције културе читања и коришћења дигиталних садржаја у библиотеци. Управник НБС са великим интересовањем погледао завичајну збирку фотографија значајних догађаја у библиотеци и Е-кутак за ученике. Пиштало је посебно похвалио одлуку Управног одбора да Библиотека понесе име највећег писца нашег краја, академика Милована Данојлића.
Данашња посета првог човека Народне библиотеке Србије је још један у низу догађаја којим љишки храм културе одаје захвалност професору Слободану Ж. Марковићу који је својим легатом дао потпуно нову димензију културно-образовном животу и раду школа и установа културе у овом делу Србије. У пребогатој биографији угледног професора, између осталог, стоји да је за 45 годима академског рада одшколовао више од 4 000 студената, да је био продекан и декан Филолошког факултета у Београду, предавач на бројним универзитетима у земљи и иностранству, као и да је један од оснивача и дугогодишњи директор Међународног славистичког центра.
Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“ из Ваљева поклонио је све магистарске и докторске радове који су брањени код њега.
Слободан Ж. Марковић је отац књижевника и дугогодишњег новинара Мирка Марковића, Љижанима познатог као оснивача Интернет клуба и једног од пионира у модернизацији библиотекачког живота у Србији и иностранству и примени савремених комиуникација у свету образовања и културе.
Професор Слободан Ж. Марковић преминуо је 11.септембра 2015.године у својој 87. години.

Scroll to Top