ДОБРОДОШЛИ НА КОСИДБУ

Од 14-16. јула на падинама љишке планине одвијаће се најпознатија косачка приредба на Балкану.
Традиционална Туристичко-привредна манифестација „Косидба на Рајцу“ одржаће се ове године по 54. пут. Тродневно програм почиње у петак, 14. јула, у поподневним сатима, а за увече је предвиђен концерт групе „Апсолутно романтично“.
У суботу у подне посетиоци ће моћи да погледају изложбу пољопривредне механизације за рад у брдско-планинским пределима, док ће фестивал фокллорних ансабала обележити вечерњи програм.
Централни део Манифестације, као и сваке године, предвиђен је за недељу. У 9 ујутру почеће окупљање косача и других учесника, Сат времена касније чућемо косачку здравицу која ће уједно бити и позив за песму и игру уз трубаче.
Званично отварање Косидбе предвиђено је за 11,00 часова, а након тога ће од летње бине ка платоу за кошење кренути дефиле свих учесника. Увод у ревијални део Манифестације биће демонстрација рада пољопривредне механизације.
Борба за „Златну косу“ почиње тачно у 12,30 часова на истом месту где се сваке године надмећу најбољи косачи. Међународно екипно такмичење гледаћемо од 13,00, а након тога љишке домаћице из удружења „Златне руке“ поставиће чувени Косачки ручак са традиционалним јелима из овог дела Србије.
Проглашење победника и доделу признања гледаћемо у 16,00 на летњој бини, са које ће се после тога заорити звуци трубе „Етно-арт“ оркестра и песма Гордане Лазаревић и Рада Јоровића, чиме ће бити званично затворена 54. Косидба на Рајцу.

Scroll to Top