ФУДБАЛ: ЉИШКА „ШЕСТИЦА“ ЗАБЛИСТАЛА И У КОЛУБАРИ

FK Kolubara - momci iz Ljiga


Већина играча рођених 2006.године, који су Љигу донели један од највећих фудбалских успеха, наставили су свој фудбалски пут у лазаревачкој Колубари. Прошлогодишњи вицешампиони Колубарско-мачванске лиге годинама су у дресу Омладинца потврђивали таленат убедљивим победама и сјајним партијама против вршњака из Ваљева, Шапца, Лознице, Аранђеловца, Милановца и других знатно већих средина. У првој сезони у дресу Колубаре освојили су београдску Лигу млађих кадета, а ове сезоне у Кадетској категорији спадају у круг главних фаворита за највиши пласман.
Фудбалски путеви седморице Љижана и накадашњег сјајног играча Спартака, Лазаревчанина Бојана Бојовића, укрстили су се у Колубари. Бојовић од 2019. године тренира кадете клуба, а од јула прошле године у селекцији коју води је и група дечака који су стасали у љишком Омладинцу.

О времену проведеном у дресу Спартака говори са нескривеним емоцијама:
„Моје успомене везане за Љиг су прелепе. Буквално сам после два тренинга имао утисак да се знамо 10 година. Атмосфера у екипи је била изванредна, а однос према нама који смо у Спартак дошли из Лазаревца био је врхунски. Самим тим дошао је и резултат, улазак у Зону без иједног пораза у Окружној лиги.“

Од прошле сезоне, као тренер, поново имаш прилику да сарађујеш са Љижанима. Како би оценио њихов фудбалски потенцијал?
„С обзиром да знам и раније генерације из Љига, почев од Раше Петковића, Гаше, Ђола Средојевића, браће Сандић и осталих, познато ми је да у Љигу има квалитетне деце и уопште нисам изненађен вашим фудбалским квалитетима. Ви сте расадник талената. Још једна битна ствар је и та да, за разлику од нашег поднебља, иако нас не дели много километара, валика је разлика у менталитету, чврстини, агресивности. Имате већу жељу и тај победнички менталитет који сте успели да пренесете и на екипу коју тренутно водим.

Бојан Бојовић (у горњем реду први слева) са пехаром првака Окружне лиге са Спартаком из Љига


Како су се дечаци из Љига уклопили у колектив и како би их, као тренер и педагог, оценио ван терена?

Искрено, ја сам одмах момцима ставио до знања које су границе и докле сме да се иде. Ван терена смо другари, а на терену мора да се зна ко се пита, јер је то једини начин да се успе и направи нешто од њих. Никада никаквих проблема нисам имао ни са једним дечаком из Љига, сви су супер момци. Иако су одмах прикључени старијој групи, у потпуности су се уклопили. Тек сада, после годину дана, тренирају и играју само са својом генерацијом.

Прошле године освојена је Лига млађих кадета, ове сезоне „шестица“ је у врху београдске Кадетске лиге. Има ли кадетски тим квалитет да се бори за највиши пласман и какве су твоје амбиције у том погледу?
„Прошле сезоне је освојена Лига млађих кадета, али то није мерило и прави однос снага ове и те лиге. У ту лигу је могао да се пријави ко хоће. Доста екипа из садашње лиге је играло „А“ Лигу млађих кадета у којој су Чукарички, Партизан, Звезда… Сада из те лиге са нама играју Вождовац, Земун, ОФК Београд, Ада и одмах се види разлика. Без обзира на све, мој циљ је да у сваку утакмицу улазим са императивом победе јер сам цео живот у свему желео да будем најбољи и никада нисам одустајао. Сваку утакмицу идем на победу, а кад момци дају максимум и изгубе, свима пружам руку и честитам. То они најбоље знају. Ценим труд и упорност, а ова екипа има менталитет, жељу, вољу, победнички дух, тако да ћемо сигурно бити међу најбоље пласиранима у лиги. Ако се укаже прилика, што да се не укључимо и у трку за прво место. Ми се питамо.“

Бојан Бојовић је и данас, у својој тридесетосмој години, још увек активан играч и тренутно наступа за Шушњар, који се такмичи у Београдској зони. Можда и та чињеница објашњава због чега његове кадете краси карактер бораца и победника. И због чега о Љижанима са којима је некада играо, и о онима које данас тренира, говори бираним речима.

Петар Максимовић, Богдан Лазаревић, Александар Лазић, Бојан Бојовић (тренер), Игор Добросављевић, Матеја Обрадовић, Огњен Весић и Лука Симић испред стадиона Колубаре у Лазаревцу
Scroll to Top