ВАЊА ВИРТУЕЛНИМ ПОЛИЦАМА КОРАЧА КА ДОКТОРАТУ

Млада библиотекарка из Бањана код Љига, Валентина Поповић, својим дипломским радом је на врло убедљив начин показала да библиотека није досадно место и да савремени начини комуникације нису препрека, већ предност зато што пружају шире могућности од самог читања књига. После бриљантне обраде теме под називом „Улога дигиталних алата у малим јавним библиотекама“, Вањино име налази се на Прелиминарној листи кандидата за докторске студије Педагошког факултета у Сомбору.
„У јеку обавеза које сам имала у вези организације Дечје недеље добила сам позив професорке која је уједно и мој ментор. Када ми је саопштила да је дошло до промене у динамици припреме за одбрану мог дипломског рада и да имам само пар дана да се појавим пред комисијом, најпре сам помислила да одустанем јер ми је у првом тренутку изгледало немогуће да се припремим за такав подухват, говори Валентина Поповић, први мастер-библиотекар у љишкој библиотеци. Њено поверење и апсолутна подршка охрабрило ме је до те мере да сам свој рад бранила са огромним самопоуздањем. Одбрана рада оцењена је „десетком“, а ја још увек покушавам да средим емоције и схватим шта ми се десило“, помало у шали каже Вања.
Основа њеног рада јесте примена дигиталних алата за креирање дигиталних садржаја на Е-библиотеци. Оно што је изазвало највише пажње код ментора је њен рад ван стандарда у области библиотекачких послова.
„Рад који сам бранила свакако има ширу теоријску подлогу о чему сведочи и коришћена литература, али сам врло свесно радила на истраживању могућности другачије употребе оних алата који су већ били на располагању библиотекама. Такав приступ довео ме је до иновације за коју је стручна библиотекачка јавност веома заинтересована. У питању су виртуелне полице које једној библиотеци отварају читаву лепезу нових могућности у раду.“
Вањин пионирски подухват представља и изванредну промоцију љишке Библиотеке у којој је запослена. Уз е-полице, треба рећи да су референтне базе података и е-каталози љишке културне установе такође њен продукт.
Уместо да „игра на сигурно“ и држи се већ устаљених стандарда и пракси, млада Бањанка се храбро упустила у изазове који је сама себи постављала. Желела је да помери границе и то је и урадила. Захваљујући Вањи, кроз свет културе сада је могуће прошетати и преко виртуелних полица.

Scroll to Top