ПОХОД „СТАЗАМА МИЛОВАНА ДАНОЈЛИЋА”

Ученици основне и средње школе у Љигу кренуће у петак, 24.новембра, у 9 часова, у Поход “Стазама Милована Данојлића”; тиме ће оживети стазе и богазе, којима је годинама Песник ишао и враћао се из школе. Акција је планирана у склопу тематске недеље посвећеног годишњици смрти завичајног песника.
„Циљ свих програма, који су у току, је да велики песник деци и младима постане део њиховог одрастања и део њихових душа. Поред низа активности у оквиру недеље посвећене Миловану Данојлићу, пешачићемо са књигама у руци од Љига до његове куће, баш онако како је, према сопственом казивању, чинио и наш завичајни песник“, најављује проф. Маријана Неговановић Обрадовић.
Тридесетак основаца са својим наставницима кренуће у 9 часова испред љишке Основне школе до Градске библиотеке „Милован Данојлић“, где ће преузети књиге и копиране насловне стране књига Милована Данојлића – читав опус, са цитатима на полеђини који ће се успут читати, “у ходу”, како је млади Милован чинио. Ова група наставиће пут до Средсње школе, где ће им се прикључити гимназијалци. Одатле ће, сви заједно, поћи поред црквене порте ка Зеленим венцу и Улици Св. Деспота Стефана, па онда према Бранчићима и Ивановцима.
„У Ивановцима ћемо најпре проћи поред песникове куће, затим цркве на Камању, а одатле се спуштамо до школе у Ивановцима, где се завршава поход. Желим да позовем и одрасле, све заинтересоване мештане Љига, Бранчића и других села, посебно Милованове Ивановчане, да нам се придруже у било ком делу нашег похода и да заједно учествујемо у јединственом поетском маршу у част великана из нашег краја“, истиче професорка које је и иницијатор ове акције.
Упућен је апел свим учесницима да је пожељно да имају торбаке, ткане или ланене… какве су се носили у ђачко доба Милована Данојлића.
Чај и окрепљење биће послужени у ивановачкој Основној школи свим учесницима похода. Повратак је планиран око 14,30 часова аутобусима у Љиг.

Scroll to Top