УРОШ БЕГОВИЋ ИЗ ЉИГА
НАЈБОЉИ СРПСКИ РЕЗЕРВНИ ОФИЦИР

На промоцији генерације резервних војних официра “Септембар 2021” одржаној на Војној академији у Београду за најуспешнијег је проглашен Урош Беговић из Љига. Он је са просечном оценом 9,73 на крају усавршавања завршио као први у рангу. Њему је, као најбољем међу најбољима, припала част да се у име својих колега произведених у чин потпоручника обрати на свечаној промоцији: Говор Уроша Беговића преносимо у целости:
“Господине министре, господо генерали, официри, подофицири и кадети, драга родбино и пријатељи, припала ми је част да вас у име класе слушалаца за резервне официре генерације септембар 2021., поздравим и да вам се захвалим што сте вашим присуством увеличали, овај, за нас изузетно важан дан.
Премда је војно-стручно оспособљавање за резервне официре намењено одвећ зрелим академским грађанима, морам признати да данас крунишемо 6 месеци најинтезивнијег васпитно-образовног искуства наших живота. Дојучерашњих 77 странаца, а данас искрених пријатеља, вођених љубављу према отаџбини, одважило се да крене путем славних предака и усаврши најсветлије људске вредности – часност и човечност.
На том путу, особености цивилног живота попут социјалног порекла и материјалног статуса, нису имале утицаја на то ко смо, како живимо и како нас други виде. Ослобођени периферности и уроњени у тежину и специфичности војничог живота, открили смо колико се снаге крије у нама самима, и да је та снага раскошнија у садејству са другима. Дубоко верујем да је ова, у данашње време јако ретка спознаја, оно највредније што носимо одавде.
Иако је пут на који смо се одлучили био веома тежак, показали смо да се ипак може наћи. И заиста, мора бити тешко оно што се тако ретко налази. Јер како би могло бити да их готово сви занемарују – кад би часност и човечност биле при руци, и кад би, без много труда, могле да се нађу. Али све узвишено, исто је тако тешко, као што је и ретко.
Захвални смо нашим претпостављенима на чврстом вођству и несебичном залагању током изазова са којима смо се суочавали. Не постоји бољи оријентир током физички тешких и психички заморних подухвата који војни рок пред појединца ставља од старешина које отелотворују вредности којима се сви дивимо.


Vojska srbije
Министар одбране Небојша Стефановић уручује Урошу Беговићу сат са посветом

Нашим ближњима, породици и пријатељима, захвални смо за стрпљење, подршку и разумевање током ових, за њих посебно дугих, 6 месеци раздвојености. Несумњиво је да вам се враћамо као зрелији, снажнији и бољи људи.
Напослетку, захвални смо и нашој драгој отаџбини србији. Србији као идеји, србији као нади. Србији као слободи самој, у свој њеној лепоти и неукроћеном раскошу. Ми смо твоје трубе победе, и вали твог огњеног мора и сунчаних река. Ми смо добра мајко, они заклети да дају, свагда капљу крви за кап твога млека.
Живела војска Србије! Живела Србија!”

Scroll to Top