ЗАВРШЕН НОЋНИ ТУРНИР, НАГРАЂЕНЕ НАЈБОЉЕ ЕКИПЕ

Традиционални ноћни турнир у малом фудбалу „Љиг 2022“ добио је синоћ своје победнике у конкуренцији сениора, пионира и петлића. У препуном школском дворишту љишке Гимназије виђена су три неизвесна финала, од којих су два одлучена пеналима.
Најпре су Плави орлови серијом са беле тачке стигли до пехара победника у конкуренцији петлића, да би у пионирској категорији на исти начин тријумфовали њихови другари из Фудбалског клуба „Омладинац“ који су на турниру наступали под именом Орлови.
У сениорском финалу Љижани су могли да виде врхински мали фудбал који су приказале екипе „Ауто Влада“ и „Победа“. Мајстори „игре на петопарцу“ поклонили су публици девет голова, прегршт лепих потеза и акција. До пехара је стигла екипа „Ауто Влада“ тријумфом од 5:4. Екипа из Обреновца најпре се прошетала кроз групну фазу и пласирала се директно у полуфинале у којем је забележила победу од 5:1.

Екипа “Ауто Влада”, победници турнира

„Победа“ је знатно тежим путем стигла до финала. После трећег места у групи, кроз четвртфинале и полуфинале прошла је пеналима, да би синоћ после 2:5 пришла на гол заостатка, али за нови „рулет“ са беле тачке није било времена.

Екипа “Победа”, финалиста овогодишњег турнира

Општина Љиг и Спортски савез наградили су најбоље екипе са укупно 300 хиљада динара и пехарима победника.
Наградни фонд је од прошле године знатно увећан чиме је и квалитет турнира значајно унапређен. Велику улогу и огроман допринос томе дао је Велибор Сајић из Кадине Луке који је финансирао значајан део трошкова. Њему је, у знак захвалности, испред Организационог одбора, Плакету уручио делегат турнира Милан Жујовић.
Општина Љиг и Спортски савез доделили су постхумно Плакету Момчилу – Моми Радисављевићу који је од првог турнира био у неизоставни део организације и водио беспрекорну евиденцију о сваком детаљу са утакмица. Плакету је примила његова супруга Дивна.
На овогодишњем турниру први пут је учествовала једна женска екипа. Девојчице ЖФК Колубаре играле су у конкуренцији петлића, а за лазаревачки тим наступала је Николина Сајић, за сада једина Љижанка која активно тренира и игра фудбал. Њој је за освојено треће место, испред Организационог одбора турнира, награду уручио Матеја Петровић.

По квалитету фудбала, организацији и посећености, овогодишње такмичење представља значајан корак ка рејтингу који је љишки турнир имао средином деведесетих. Тих година у Љиг су долазиле екипе из Београда, Чачка, Пазове, Крагујевца, Бора, Новог Сада и других градова, а готово сви репрезентативци ондашње Југославије наступали су макар једном на љишком турниру.
Веља Сајић није једини који је схватио какву рекламу Љиг добија двонедељном спортском манифестацијом. Примери Александра Петровића Дубе из Мораваца који је изнајмио озвучење на две недеље за новац који зарађује за уступање на једно вече, затим Аце Обрадовића из Љига који је платио комплетну грађу и израду трибина до кошаркашког игралишта, Преже из „Бонија“ који је прошле године финансирао сав материјал и поправке уочи почетка турнира, Владе из „Гундре“ који је купио фарбу и целу једну ноћ са групом својих дечака фарбао голове и обележавао терен доносећи храну и пиће за „раднике“ и још неких људи који су се сами укључивали у акције, говори да има жеље и ентузијазма да се опет направи „добра прича“. У односу на прошлу годину општина је, према тренутним могућностима, повећала буџет за турнир.
Кад има памети и добре намере, може се много тога. Уређењем простора где се одвија такмичење у малом фудбалу створила би се могућност да Ноћни турнир у малом фудбалу кроз коју годину можда чак и сам себе финансира. Највећи добитници таквог улагања били би средњошколци и деца којима је током године школско двориште Гимназије „друга кућа“.

Scroll to Top