НЕ БЛЕДИ СЕЋАЊЕ НА ДАРКА МИЛОШЕВИЋА

Поводом 24 године од погибије Љижанина Дарка Милошевића на Кошарама, на месту где је у његову част изграђен парк, у петак, 5.маја, у 17,00 часова биће одржан програм под називом „Звезде су очи ратника“. Као и сваке године, у Љиг ће доћи и преживели саборци нашег суграђанина, делегације Министарства одбране и Војске Србије.
„Крајем маја Љиг је посетио председник Удружења „Јунаци са Кошара“ пуковник Љубинко Ђурковић и разговарао са представницима локалне самоуправе о установљавању 5.маја као „Дана сећања на Дарка Милошевића и јунаке са Кошара“ у љишкој општини, каже др Марија Мијаиловић, један од организатора овогодишњег скупа. Идеја је да се у сваком граду, општини и местима где је рођено 108 јунака ове битке један дан у години установи као Дан сећања. У Љигу би се та идеја само формализовала евентуалним доношењем скупштинске одлуке јер смо ми од 2000.године сваког 5.маја, без изузетка, пригодним програмима одавали почаст нашем хероју Дарку Милошевићу“, истиче Марија Мијаиловић.
Битку на Кошарама водио је генерал Драган Живановић из Ба, командант 125.моторизаване бригаде којој је припадао и Дарко Милошевић. Остаће забележено да се у зони одговорности ове јединице 1999.године одиграла једна од највећих битака у новијопј историји Србије, а ова бригада је исте године одликована Орденом народног хероја. Војничка победа Живановића и његових јунака остала трн у оку генералима НАТО и политичком „Западу“, па је Тужилаштво за ратне злочине три године покушавало да дође до „доказа“ и Живановића казни за војничко понижење које им је приредио са својим ратницима. И из те битке изашао је као победник. Тужилаштво је после три године одустало од кривичног гоњења.
Дарко Милошевић и Драган Живановић, заједно са својим саборцима, исписали су на Кошарама лекцију о родољубљу, људској и војничкој части. Први је дао оно највредније што може да се жртвује за свој народ и своју отаџбину, други је мудрошћу, храброшћу и знањем непријатељу дао до знања да Србија и данас има команданте и војсковође достојне Живојина Мишића, Радомира Путника, Степе Степановића…
Речи пуковника Љубинка Ђурковића, председника Удружења „Јунаци са Кошара“ и једног од учесника те битке, можда су и најоригиналнија позивница на скуп предвиђен за петак:
„Љиг и Љижани су свих ових година показивали колико су поносни на Дарка Милошевића и његове саборце. Са великом радошћу долазим у ваш град да му и ове године заједно одамо почаст и пошаљемо поруку младим људима да су родољубље и патриотизам, поред љубави према својој породици и ближњима, нешто најузвишеније што човек може да носи у себи.“

Scroll to Top