ПОЛЕТЕО СА РАЈЦА, СЛЕТЕО У РОЖАЈЕ

Летачи из Шпаније, Београда, Рашке, Ваљева, Краљева и других места користили су лепе мајске викенде на Рајцу да се подину у небо параглајдерима. Љишка планина важи за једну од најпожељнијих за овај спорт.
„Рајац има изванредан терен за параглајдинг, а полетиште је нарочито погодно за почетнике”, каже Анђела Ивановић, управник Планинарског дома где летачи најчешће одседају. “У суботу и недељу на полетиште је изашло више од 30 параглајдериста из земље и иностранства. Повољан ветар из правца север и северозапад и ведро небо сматрају се идеалним околностима за нашу планину, па сам и сама у двоседу са искусним летачем по први пут осетила драж овог спорта.”
Параглајдеристи су од својих средстава купили нову станицу за мерење температуре и брзине и правца ветра, што ће знатно олакшати прикупљање неопходних метеоролошких параметара који омогућавају лакши и безбеднији лет.
„Када метео-станица буде постављена и пуштена у рад Рајац ће знатно подићи могућности не само за активне летаче, већ и за полазнике обука које параглајдеристи периодично релизују и на нашој планини”, истиче Анђела. “Међу инструкторима који овде често можемо да видимо је и Петар Лончар са Златибора који је летео на свим континентима и који се искључиво бави обуком летача“
Највећи број летова изнад Рајца завршава се на самом полетишту или на почетку серпентина у Славковици, али има и изузетака. Повољани ветрови често се користе за летове до Мрчајеваца, Врњачке Бање, Прањана и места на сличним раздаљинама јер се сваки такав лет бодује и прави ранг-листа летача. Пре десетак дана параглајдериста Урош Маслак винуо се са рајачког узлетишта и стигао у Црну Гору. На званичној апликацији Ваздухопловног савеза Србије стоји да је после нешто више од осам сати прелетео 178 километара и спустио се у Рожаје.

Scroll to Top